Veterandagen på Skå-Edeby flygplats

Vi har ett återkommande evenemang här ute på Färingsö i juni varje år – Veterandagen på Skå-Edeby flygplats. Hit kommer man med gamla flygplan och bilar och det bjuds på flyguppvisningar. En del klär ut sig i gammal stil och jag tror det är en fest med andra världskrigstema på kvällen.

Vädret brukar var dåligt eller annars brukar jag vara upptagen, men i år var det perfekt försommarväder och jag hade all tid i världen så jag packade kameran och åkte dit. Själv är jag totalt ointresserad av bilar, så jag passerade raderna med veteranbilar och sportbilar och gick direkt på flygplanen. I år hade dom en gammal SAS DC3:a som verkar vara en återkommande punkt varje år. Dessutom ett par dubbeldäckare och så huvudattraktionerna (åtminstone för mig) – ett amerikanskt plan som enligt uppgift är en North American T6 Texan och ett tyskt Focke Wulf 190.

Jag ville få till en hyfsad bild på planen, men dom stod lite trångt och det var folk i vägen, så det enda skapliga jag fick till var en här bilden på det amerikanska planet. Jag fick städa upp bilden en del i Photoshop men jag är hyfsat nöjd med slutresultatet.

North American T6 Texan WWII fighter plane on the annual Skå veterandag air show in Sweden.. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra

Tyvärr fick jag aldrig se de här planen i luften. Jag vet inte ens om dom flög nån uppvisning.

Någon hade baxat med sig en storformatskamera, som stod innanför avspärrningarna och såg tidsenlig ut. 

Large format camera. Fotograf Mats Andersson, Stenhamra

Flyguppvisning

Under de timmar jag var på plats, var det tre flyguppvisningar. Först ut var det här lilla planet. Det verkade kunna göra precis vad som helst i luften. Man kan läsa mer om det på planes.se.

Nästa var ett jetdrivet plan som jag inte fick några bilder på eftersom jag var på väg tillbaka till bilen. Jag körde runt flygfältet och in på en liten grusväg i andra änden av landningsbanan. 

Nästa var de här två planen som uppvisningsflög i formation. Den här bilden tog jag när dom kom in mot flygfältet och precis hade slagit på röken.

Formationsflygning på Skå-Eedy flygfält. Foto: Mats Andersson, Stenhamra

This entry was posted in Inspiration.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

UA-34117557-3